Voordrachtfestival 2019

Voordrachtfestival_2019_ontwerp_Mano_Janssen_verkleind


Van 27 februari tot en met 1 maart presenteert Cultuur en School Nijmegen het Voordrachtfestival 2019. Voor alweer de 32e keer nemen leerlingen van het voortgezet onderwijs in Nijmegen plaats op het podium in de Lindenberg. In een reeks voorstellingen laten zij door middel van dans, theater, muziek, beeldende kunst en digitale vormgeving hun interpretatie van po√ęzie en literaire teksten zien.

Het Kandinsky College, Canisius College, SSgN en het Montessori College doen dit jaar mee aan het festival. Jongeren met lef, met een visie en met een verhaal vertegenwoordigen de scholen op het podium. Het thema De moeder de vrouw vormt de rode draad.

Het complete programma en kaarten voor de voorstellingen zijn te vinden via de Lindenberg.

Affichewedstrijd
Aan het festival is ook een affichewedstrijd gekoppeld. Leerlingen gingen op school aan de slag met het thema om een pakkend affiche te ontwerpen. Uit alle inzendingen koos een deskundige jury bovenstaand affiche als winnend. Het ontwerp is van Mano Jansen (SSgN).

Winnaar_affichewedstrijd_2019_Mano_Janssen


"Op de lagere school en de eerste jaren op de middelbare vond ik het heel leuk om te tekenen en mooie dingen te maken op de computer. Als ik een verslag moet maken, besteed ik daar ook graag aandacht aan. Ik wilde eigenlijk naar de kunstacademie (iets met mode), maar de open dag op de Artez sprak mij totaal niet aan. Toen ben ik eigenlijk van het idee afgestapt iets te doen met tekenen, mode of grafische vormgeving. Ik ga nu verpleegkunde doen (heel iets anders)."

Voordrachtfestival_2019_ontwerp_Mano_Janssen_verkleind

"Mijn gedachten bij het maken van de poster waren eigenlijk heel cliche, vond ik zelf. 'De moeder de vrouw', ik kreeg daar zo'n retro beeld bij. Een vrouw met krulspelden in het haar en een strijkbout of zo. Maar dan sexy. Ik vind de AvantGarde altijd een hele mooie letter, we hebben thuis nog oude magazines liggen van AvantGarde."


Wil je het complete juryrapport lezen of meer informatie over het Voordrachtfestival? Kijk dan hier.